2020, a Jang Fém Patkány éve

Filozófiai háttér

Jin és Jang

Duális világunkban minden két alapvető energiából áll, a Yin-ből és a Yang-ból. A Yin a női típusú energiákat foglalja magába, tehát inkább passzív, befogadó, nyugodt, megadó, lassú, sötét, hideg energia, míg a Yang a férfi oldal, tehát aktív, kifelé áradó, lendületes, tüzes, világos, meleg energia. Fontos tudni, hogy a két energia nem ellentétes, hanem egymást kiegészítő, egymás nélkül nem tudnának létezni, a kettő összhangjából épül fel világunk.

Az Öt Őselem

Világegyetemünkben minden anyagban és jelenségben benne van az Öt őselem: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz. Ezek különböző törvényszerűségek szerint hatnak egymásra. Van egy támogató és egy ellenőrző, gátló ciklus.

A támogató kör azt mutatja, hogyan táplálják egymást, miként születnek, a gátló ciklus pedig azt, miként rombolják le egymást. A támogató ciklus a következő: Fa táplálja a Tüzet (fát rakunk a tűzre, hogy égjen), Tűz szüli a Földet (hamu lesz belőle), Föld létrehozza a Fémet (a Föld belsejében képződnek a fémek), a Fém szüli a Vizet, a Víz táplálja a Fát.

Ha visszafelé olvasom a kört, akkor mindig nyugtatóan hatnak egymásra az elemek, mivel a „létrehozás” sok energiát vesz el. Így a Fa nyugtatja a Vizet, a Víz nyugtatja a Fémet, a Fém a Földet, a Föld a Tüzet, a Tűz a Fát.

A romboló cikluskör esetében az elemek tönkreteszik egymást: a Fa kiszívja a Földet, a Föld gátak közé szorítja a Vizet, a Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém elvágja a Fát.

Kínai asztrológia

A kínai filozófia szerint az egész élet az őselemek egymásra hatásából áll. Minden folyamat leírható egy képlettel, aminek van egy ún. „mennyei ága” és egy ún. „földi ága”. A földi ághoz tartozik a kínai asztrológiából már jól ismert Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó, Patkány, Bivaly; a mennyei ághoz pedig az 5 őselem Yin és Jang változata, azaz a  Yin Fa, Yang Fa, Yin Tűz, Yang Tűz, Yin Föld, Jang Föld, Jin Fém, Jang Fém, Jin Víz és Jang Víz.

A két ág találkozásából számtalan variáció születhet. Minden évnek, hónapnak, napnak, órának megvan a maga együttállása. Ha éves szinten nézzük, 60 évente találkozik ugyanaz a földi és mennyei minőség, tehát az idei év, amikor a Jang Fém a Víz Patkánnyal találkozik, az 1960-as év energetikai mintázatához hasonlít.

Abból, hogy az elemek miképpen kapcsolódnak egymáshoz, következtetni lehet a világban zajló összes folyamatra, legyen az akár gazdasági, akár társadalmi vagy politikai.

Ennek az elméletnek az alapján egy egyénnek is felállítható az ún. Négyoszlopos képlete, a pontos születési adatai alapján (hely, év, hónap, nap óra). A négy oszlopban az első az év oszlopa, a második a hónapé, a harmadik a napé, a negyedik az óráé. Abból, hogy az egyes oszlopokban a mennyei és földi ágban milyen elemek állnak, következtetni lehet az adott ember életének minden területére, pl. személyiségre, egészségre, pénzügyi kérdésekre, munkára, családi kapcsolatokra. Kiderül belőle továbbá, hogy mely elemek kedvezőek számára, és hogy ezeket hogyan tudja erősíteni az életében. A születési alapképletre – az ebben lévő elemekre – mindig hatnak az adott év energiái, uralkodó elemei is.

2020, a Jang Fém Patkány éve

2020. február 4-től indult a kínai új év, a Jang Fém Patkány éve. A mennyei ágban a Jang Fém, a földi ágban a Víz Patkány dominál, mely Jang Víz elemű, de tartalmaz Jin Vizet is.

A Jang Fém szimbóluma a harcos, a fegyver. Egy nagyon erős, határozott energia. Idén bátrabb lehetsz, könnyebben kiállhatsz magadért, másokért és azokért az ügyekért, melyek fontosak neked. Erős lehet az igazságérzeted, és nagy belső erőt érezhetsz. Előtérbe kerülhetnek a becsület, a tisztesség kérdéskörei. Fontos, hogy légy egyenes, őszinte, és tartsd be a törvényeket, szabályokat!

A Patkány az 1. állat a kínai asztrológiai jegyek közül, tehát egy új ciklus kezdete. Ez magában hordozza valami újnak a kezdetét vagy egy meglévő dolognak az új alapokra helyezését, megújítását. Érdemes átgondolni a hosszú távú terveidet. Mindent elsöprő energiával rendelkezhetsz, és céljaidat meg tudod valósítani, ha körültekintő vagy, és bölcsen, alaposan átgondolsz minden részletet. Kifejezetten kedvező lehet az a év pénzügyi befektetések szempontjából. Mivel az év másik meghatározó eleme, a Fém támogatja a Vizet, és nincs jelen a Föld és a Tűz elem, ami gátat szabhatna a víznek, így az nagyon erősen érvényesül. A nagy energia feszültséget generálhat, igyekezz kordában tartani az indulataidat! Mozgalmas lehet az év, és a szokásosnál nagyobb lehet az igényed az elvonulásra, a függetlenségre is. Néha elkalandozhatnak a gondolataid, és a szokásosnál érzékenyebb és befelé fordulóbb lehetsz.

A négyoszlopos rendszerben a Patkány ún. „Románc Virág csillag”. Ez hozhat fellendülést a társasági életben, szórakozást, könnyű ismerkedési lehetőségeket, románcokat mindenki életében, de azoknak különösképpen, akiknek a képletében Disznó, Nyúl vagy Kecske található.

A Patkány az ún. „Nemesembere” azoknak az embereknek, akik Jin Föld vagy Jin Fa évben vagy napon születtek (minden olyan év, mely 5-ös vagy 9-es számra végződik, mint pl. 1985, 1969, 2005 stb.). A Nemesember azt jelenti, hogy égi segítséget kapsz, kikászálódsz a nehéz helyzetekből. Lehetőséged nyílik a fejlődésre, új dolgok elkezdésére.

Ha Ló van a képletedben, számíthatsz mozgalmasságra, változásra. Kihasználhatod ezeket az energiákat, jó időszak lehet munkahely-váltásra, költözésre stb.. Ami fontos, hogy ne állj ellen a változásnak, és légy nyitott. A változás így is, úgy is eljön, a te hozzáállásodtól függ, hogy ezt pozitívan vagy esetleges nehézségként éled meg. Kifejezetten harmonikus lehet az év számodra, ha a képletedben Bivaly, Majom vagy Sárkány található.

 Gazdaság

A 2020-as év kedvez a Tűz és a Föld elemhez tartozó ágazatoknak, mert a Fém (Jang Fém) elem a Tűz elem ún. „pénz” eleme, a Víz elem (Víz Patkány) pedig a Föld elemé. Így ezek nagyon jól jövedelmezhetőek lehetnek. Tűz elemű az oktatás, felsőoktatás, könyvtár, étterem, pénzügy, tőzsde, energia ipar, elektronika, elektromosság, állatokkal kapcsolatos szakmák, minden olyan terület, ahol kemencét használnak, és az olyan munkák, ahol az intellektus a fontos. A Tűz elemhez kötődik a levegő elem is, ami fellendítheti a légi forgalmat, az űrkutatást is. A Föld elemű ágazatok  körébe tartozik a földművelés, mezőgazdaság, építő ipar, kivitelezés, ingatlan-kereskedelem, hi-tech, kerámia, tégla előállítása, kereskedelme, a kényelmet, biztonságot nyújtó szolgáltatások.

A Fém szektorok is produktívak lehetnek, de kevésbé jövedelmezőek. Ilyenek a fémekkel foglalkozó iparágak, ékszerészek, becslők, autószerelők, szervező tevékenységek, kommunikáció, hardverekkel kapcsolatos iparágak, kozmetika, bőrrel kapcsolatos szakmák.

A Víz és Fa ágazatoknak kevésbé kedvez az év, lassú növekedésre számíthatnak. A Víz szektorok jelentős konkurenciára is számíthatnak az évben. Ilyenek a folyékony dologgal kapcsolatos területek, mint a hajózás, benzin, festék, ital stb…, a szellemi, spirituális dolgok, posta, hírközlés, hirdetés, bank szektor, zene, irodalom. A Fa ágazatokhoz tartozik az építészet, tervezés, bútor ipar, textil ipar, ruha ipar, divat, papírgyártás, minden, ami ellátással kapcsolatos, mint kórház, óvoda, étterem, kávézó stb.