Aktuális

2022, a Tigris éve

Jin és Jang

Duális világunkban minden két alapvető energiából áll, a Yin-ből és a Yang-ból. A Yin a női típusú energiákat foglalja magába, tehát inkább passzív, befogadó, nyugodt, megadó, lassú, sötét, hideg energia, míg a Yang a férfi oldal, tehát aktív, kifelé áradó, lendületes, tüzes, világos, meleg energia. Fontos tudni, hogy a két energia nem ellentétes, hanem egymást kiegészítő, egymás nélkül nem tudnának létezni, a kettő összhangjából épül fel világunk.

Az Öt Őselem

Világegyetemünkben minden anyagban és jelenségben benne van az Öt őselem: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz. Ezek különböző törvényszerűségek szerint hatnak egymásra. Van egy támogató és egy ellenőrző, gátló ciklus.

A támogató kör azt mutatja, hogyan táplálják egymást, miként születnek, a gátló ciklus pedig azt, miként rombolják le egymást. A támogató ciklus a következő: Fa táplálja a Tüzet (fát rakunk a tűzre, hogy égjen), Tűz szüli a Földet (hamu lesz belőle), Föld létrehozza a Fémet (a Föld belsejében képződnek a fémek), a Fém szüli a Vizet, a Víz táplálja a Fát.

Ha visszafelé olvasom a kört, akkor mindig nyugtatóan hatnak egymásra az elemek, mivel a „létrehozás” sok energiát vesz el. Így a Fa nyugtatja a Vizet, a Víz nyugtatja a Fémet, a Fém a Földet, a Föld a Tüzet, a Tűz a Fát.

A romboló cikluskör esetében az elemek tönkreteszik egymást: a Fa kiszívja a Földet, a Föld gátak közé szorítja a Vizet, a Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém elvágja a Fát.

Kínai asztrológia

A kínai filozófia szerint az egész élet az őselemek egymásra hatásából áll. Minden folyamat leírható egy képlettel, aminek van egy ún. “mennyei törzse” és egy ún. “földi ága”. A földi ághoz tartozik a kínai asztrológiából már jól ismert Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó, Patkány, Bivaly; a mennyei törzshöz pedig az 5 őselem Yin és Jang változata, azaz a  Yin Fa, Yang Fa, Yin Tűz, Yang Tűz, Yin Föld, Jang Föld, Jin Fém, Jang Fém, Jin Víz és Jang Víz.

A két ág találkozásából számtalan variáció születhet. Minden évnek, hónapnak, napnak, órának megvan a maga együttállása. Ha éves szinten nézzük, 60 évente találkozik ugyanaz a földi és mennyei minőség, tehát az idei év, amikor a Jang Víz a Fa Tigrissel találkozik, az 1962-es év energetikai mintázatához hasonlít.

Abból, hogy az elemek miképpen kapcsolódnak egymáshoz, következtetni lehet a világban zajló összes folyamatra, legyen az akár gazdasági, akár társadalmi vagy politikai.

Ennek az elméletnek az alapján egy egyénnek is felállítható az ún. Négyoszlopos képlete, a pontos születési adatai alapján (hely, év, hónap, nap óra). A négy oszlopban az első az év oszlopa, a második a hónapé, a harmadik a napé, a negyedik az óráé. Abból, hogy az egyes oszlopokban a mennyei és földi ágban milyen elemek állnak, következtetni lehet az adott ember életének minden területére, pl. személyiségre, egészségre, pénzügyi kérdésekre, munkára, családi kapcsolatokra. Kiderül belőle továbbá, hogy mely elemek kedvezőek számára, és hogy ezeket hogyan tudja erősíteni az életében. A születési alapképletre – az ebben lévő elemekre – mindig hatnak az adott év energiái, uralkodó elemei is.

2022, a Jang Víz Tigris éve

2022. február 3-tól indult a kínai új év, a Jang Víz Tigris éve. Az elmúlt évek nehézségei, kihívási után az idei évben most végre kicsit fellélegezhetünk, és megtapasztalhatjuk a Fa elem emelkedő, újjáéledő energiáját.

A Jang Víz energia szimbóluma az óceán. Erőteljes magával ragadó, racionális, gyors, független energia. Ennek köszönhetően jellemző lehet ránk az alaposság, nőhet az igényünk arra, hogy utánajárjunk a dolgoknak, és megismerjük a mélyebb összefüggéseket. Hatékonyan intézhetjük ügyeinket, és ambiciózusak lehetünk. A Jang Víz erős energiája miatt előfordulhatnak összezörrenések, konfliktusok is, viszont mivel a bölcsesség is a levegőben van, ezeket nagy eséllyel tudjuk békésen rendezni.

A Tigrisben lévő Jang Fa szimbóluma a fa. A tavasz éledő energiáját, a növekedést, a fejlődést fejezi ki. Ahogy a fának, úgy nekünk is fontosak lehetnek a gyökereink, a szeretteink, a családunk vagy tágabb értelemben véve a szülőföldünk. Hajlamosak lehetünk a ragaszkodásra. Számíthatnak ránk mások. Kreatív, újszerű ötleteink lehetnek, és könnyebben tudjuk nagy egészben átlátni a dolgokat és az összefüggéseket. Ugyanakkor hajlamosak lehetünk a makacsságra is.

Örömhír, hogy a Tigrisben csírázásnak indul a várva várt Tűz elem, ami magával hozza a pezsgést, az örömöt, az optimizmust. A Tűz elem 2018-ban fújt visszavonulót a Kutya évében, hogy átadja a helyét a 3 évig tartó Víz elem uralmának, ami a pesszimizmust, csendes visszavonulást, az aggodalmak, félelmek felszínre törését hozta magával. Még néhány évet várnunk kell, mire igazán kiteljesedik a Tűz energiája, de a covid miatt ránk nehezedő nehéz és borús időszak után így is érezhető lesz a változás. Töltődhetünk, gyógyulhatunk, újra beindulhat az élet.

A Tigris év valószínűleg aktív és mozgalmas lesz, fellendül az utazás, a jövés-menés. Különösképp igaz lesz ez azokra, akiknek van Majom, Patkány vagy Sárkány a képletében.

Ha Tigris évben születtél (1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010), ez esetben a születési éved állatjegye megegyezik az év állatával, ami az ún. Jupiter Nagyherceg állás. Ez egy új életszakasz kezdete lehet, ahol támogató energiák állnak rendelkezésedre, és kiváló lehetőségek nyílhatnak előtted.

Ha van a képletedben Majom, számíthatsz idén mozgalmasságra, és megérett számodra az idő a változásra. Használd ki ezeket az energiákat, jó időszak lehet munkahely-váltásra, költözésre stb.. Légy nyitott a változásra! Kihívásokat is tartogathat számodra 2022, a Kígyóhoz hasonlóan. Ha valamely állat e kettő közül benne van a képletedben, akkor extrán érzékeny lehetsz idén. Könnyen rá tudsz hangolódni másokra. Ez az érzékenység azonban könnyen vezethet megbántódáshoz, és érezheted úgy, hogy nem kapsz vissza annyit a környezetedtől, mint amennyit te adsz. A feladatod, hogy gyakorold a feltétel nélküli adást, és ne várj cserébe viszonzást! Illetve ha érzed, hogy túlreagálod a dolgokat, végezz tudatosan testmozgást vagy próbáld bármilyen más módon (pl. meditáció) lecsillapítani az elmédet.

Kifejezetten támogató, harmonikus lehet az év számodra, ha a képletedben Disznó, Ló vagy Kutya található. A Disznóval rendelkezel ugyanakkor, akkor előfordulhat, hogy olyan helyzetekben találod magadat, ahol nemet kell mondanod, ki kell állnod magadért. Ha viszont megteszed, az felszabadít, és sokkal jobban fogod érezni magad!

A Tigris az ún. “Nemesembered”, ha Jin Fém napon vagy évben születtél (minden olyan év, mely 1-re végződik, mint pl. 1961, 1971, 1981, 1991, 2001 stb.). A Nemesember azt jelenti, hogy égi segítséget kapsz, kikászálódsz a nehéz helyzetekből. Lehetőséged nyílik a fejlődésre, új dolgok elkezdésére. Érdemes ilyenkor keresni egy mentort, vagy bármilyen tanácsadást, segítséget igénybe venni.

A Tigris évének legkedvezőbb elemei a Föld és a Fém. Ha ezek megtalálhatóak a képletedben, akkor kevésbé valószínű, hogy külső tényezők erősen hatnak rád az év során. Ha az önelemed Föld vagy a Fém, akkor pedig pénzügyi hasznot húzhatsz az évből, mivel a Jang Víz a Föld napon születettek gazdagság eleme, a Fa (Tigris) pedig a Fém napon születetteké.

Gazdaság

A 2022-es év kedvez a Föld és a Fém elemhez tartozó ágazatoknak, mert a Jang Víz elem a Föld elem ún. “pénz” eleme, a Fa elem (Tigris) pedig a Fém elemé. Így ezek nagyon jól jövedelmezhetőek lehetnek. Fém eleműek a fémekkel foglalkozó iparágak, ékszerészek, becslők, autószerelők, szervező tevékenységek, kommunikáció, hardverekkel kapcsolatos iparágak, kozmetika, bőrrel kapcsolatos szakmák. A Föld elemű ágazatok  körébe tartozik a földművelés, mezőgazdaság, építő ipar, kivitelezés, ingatlan-kereskedelem, hi-tech, kerámia, tégla előállítása, kereskedelme, a kényelmet, biztonságot nyújtó szolgáltatások.

A Víz szektorok is produktívak lehetnek, de kevésbé jövedelmezőek. Ilyenek a folyékony dologgal kapcsolatos területek, mint a hajózás, benzin, festék, ital stb…, a szellemi, spirituális dolgok, posta, hírközlés, hirdetés, bank szektor, zene, irodalom.

A Tűz és Fa ágazatoknak kevésbé kedvez az év, lassú növekedésre számíthatnak, a Fa szektorok pedig még jelentős konkurenciára is számíthatnak az évben. Fa ágazat az építészet, tervezés, bútor ipar, textil ipar, ruha ipar, divat, papírgyártás, minden, ami ellátással kapcsolatos, mint kórház, óvoda, étterem, kávézó stb. A Tűz elemhez tartozik az oktatás, felsőoktatás, könyvtár, étterem, pénzügy, tőzsde, energia ipar, elektronika, elektromosság, állatokkal kapcsolatos szakmák, minden olyan terület, ahol kemencét használnak, és az olyan munkák, ahol az intellektus a fontos.