2021, a Jin Fém Bivaly éve

Filozófiai háttér

Jin és Jang

Duális világunkban minden két alapvető energiából áll, a Yin-ből és a Yang-ból. A Yin a női típusú energiákat foglalja magába, tehát inkább passzív, befogadó, nyugodt, megadó, lassú, sötét, hideg energia, míg a Yang a férfi oldal, tehát aktív, kifelé áradó, lendületes, tüzes, világos, meleg energia. Fontos tudni, hogy a két energia nem ellentétes, hanem egymást kiegészítő, egymás nélkül nem tudnának létezni, a kettő összhangjából épül fel világunk.

Az Öt Őselem

Világegyetemünkben minden anyagban és jelenségben benne van az Öt őselem: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz. Ezek különböző törvényszerűségek szerint hatnak egymásra. Van egy támogató és egy ellenőrző, gátló ciklus.

A támogató kör azt mutatja, hogyan táplálják egymást, miként születnek, a gátló ciklus pedig azt, miként rombolják le egymást. A támogató ciklus a következő: Fa táplálja a Tüzet (fát rakunk a tűzre, hogy égjen), Tűz szüli a Földet (hamu lesz belőle), Föld létrehozza a Fémet (a Föld belsejében képződnek a fémek), a Fém szüli a Vizet, a Víz táplálja a Fát.

Ha visszafelé olvasom a kört, akkor mindig nyugtatóan hatnak egymásra az elemek, mivel a „létrehozás” sok energiát vesz el. Így a Fa nyugtatja a Vizet, a Víz nyugtatja a Fémet, a Fém a Földet, a Föld a Tüzet, a Tűz a Fát.

A romboló cikluskör esetében az elemek tönkreteszik egymást: a Fa kiszívja a Földet, a Föld gátak közé szorítja a Vizet, a Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém elvágja a Fát.

Kínai asztrológia

A kínai filozófia szerint az egész élet az őselemek egymásra hatásából áll. Minden folyamat leírható egy képlettel, aminek van egy ún. „mennyei ága” és egy ún. „földi ága”. A földi ághoz tartozik a kínai asztrológiából már jól ismert Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó, Patkány, Bivaly; a mennyei ághoz pedig az 5 őselem Yin és Jang változata, azaz a  Yin Fa, Yang Fa, Yin Tűz, Yang Tűz, Yin Föld, Jang Föld, Jin Fém, Jang Fém, Jin Víz és Jang Víz.

A két ág találkozásából számtalan variáció születhet. Minden évnek, hónapnak, napnak, órának megvan a maga együttállása. Ha éves szinten nézzük, 60 évente találkozik ugyanaz a földi és mennyei minőség, tehát az idei év, amikor a Jang Fém a Víz Patkánnyal találkozik, az 1960-as év energetikai mintázatához hasonlít.

Abból, hogy az elemek miképpen kapcsolódnak egymáshoz, következtetni lehet a világban zajló összes folyamatra, legyen az akár gazdasági, akár társadalmi vagy politikai.

Ennek az elméletnek az alapján egy egyénnek is felállítható az ún. Négyoszlopos képlete, a pontos születési adatai alapján (hely, év, hónap, nap óra). A négy oszlopban az első az év oszlopa, a második a hónapé, a harmadik a napé, a negyedik az óráé. Abból, hogy az egyes oszlopokban a mennyei és földi ágban milyen elemek állnak, következtetni lehet az adott ember életének minden területére, pl. személyiségre, egészségre, pénzügyi kérdésekre, munkára, családi kapcsolatokra. Kiderül belőle továbbá, hogy mely elemek kedvezőek számára, és hogy ezeket hogyan tudja erősíteni az életében. A születési alapképletre – az ebben lévő elemekre – mindig hatnak az adott év energiái, uralkodó elemei is.

2021, a Jin Fém Bivaly éve

2021. február 3-től indult a kínai új év, a Jin Fém Bivaly éve. A 2020-as vízválasztó után ez egy mérsékeltebb év lesz, ami a helyreállításról, újjáépítésről fog szólni. A Bivaly mint Föld elem, átmenetet képez két elem között, jelen esetben a lassabb, pesszimistább, befelé fordulóbb Vízből visz a Fa emelkedő, újjáéledő energiája felé, de az igazi várva várt növekedésre még várnunk kell 2022-ig, a Tigris évéig.

A Jin Fém energia a tavalyi Jang Fémhez képest jóval lágyabb, kifinomultabb. Szimbóluma az ékszer, illetve kisebb fém tárgyak, mint pl. tű, ezért sokan találóan az oltások éveként is ábrázolják 2021-et. A Jin Fém hatására vonzódhatsz a szépséghez, fontos lehet számodra a kinézet, az igényes megjelenés, illetve jobban foglalkoztathat az is, hogy mit gondolnak rólad mások. Ez az energia ösztönöz arra, hogy megmutasd magadat, a tehetségedet, és fellépj életed színpadásra. Szeretnéd, hogy meglássák az ügyességedet, elismerjenek, és hogy egy kicsit „csilloghass”, mint az ékszer. Ennek az energiának a hatására sok mindent ki tudsz hozni magadból, törekszel a tökéletességre, és minden esélyed megvan arra, hogy nagyot alkoss. Kommunikációs képességed kiemelkedő lehet.

A Bivalyban rejlő Jin Föld az anyaföldet szimbolizálja. Egy tápláló, gondoskodó energia, mely stabilitást, kitartást, fegyelmet hoz. Előtérbe kerülhet a gyógyulás, a fenntarthatóság, mind az egyén, mind a környezet szempontjából.

Ha Bivaly évben születtél (1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009), ez esetben a születési éved állatjegye megegyezik az év állatával, ami az ún. Jupiter nagyherceg állás. Ez egy új életszakasz kezdete lehet, ahol támogató energiák állnak rendelkezésedre, és kiváló lehetőségek nyílhatnak előtted.

Ha van a képletedben Kecske, számíthatsz idén mozgalmasságra, és megérett számodra az idő a változásra. Használd ki ezeket az energiákat, jó időszak lehet munkahely-váltásra, költözésre stb.. Légy nyitott a változásra! Ne aggódj, ha azt érzed, mintha kihúzták volna a talajt a lábad alól, vagy mintha tervezhetetlenek lennének a dolgok. Ezzel az állással ez természetes. Nincs más dolgod, mint hogy bízzál abban, hogy az élet megoldja, próbáld elengedni kicsit a kontrollt, és engedd magad vezetni! Így olyan megoldás születhet, amelyre nem is számítottál!

Kifejezetten támogató, harmonikus lehet az év számodra, ha a képletedben Patkány, Kakas vagy Kígyó található.

Kihívásokat tartogathat számodra 2021, ha Sárkány vagy Kutya van a képletében. Ha Sárkány van a képletedben, és azon kapod magad, hogy belesodródsz olyan helyzetbe, amit nem szeretnél és nem jó neked, állj ki magadért, és merj nemet mondani! Ha Kutya van a képletedben, akkor pedig az segít rajtad, ha mindig felvállalod az igazságot. Ez olykor nem könnyű – hiszen néha talán még magad előtt is titkolod -, de az őszinteség felszabadít.

A Bivaly az ún. „Nemesembered”, ha Jang Fém, Jang Fa vagy Jang Föld napon vagy évben születtél (minden olyan év, mely 0-ra, 4-re vagy 8-ra végződik, mint pl. 1980, 1964, 2008 stb.). A Nemesember azt jelenti, hogy égi segítséget kapsz, kikászálódsz a nehéz helyzetekből. Lehetőséged nyílik a fejlődésre, új dolgok elkezdésére. Érdemes ilyenkor keresni egy mentort, vagy bármilyen tanácsadást, segítséget igénybe venni.

A Bivaly évének legkedvezőbb elemei a Tűz és a Fa, amelyek 2018 óta hiányoznak. Ha van a képletedben Tűz és Fa elem, akkor kevésbé valószínű, hogy külső tényezők erősen hatnak rád az év során. Haa az önelemed Tűz vagy a Fa, akkor pedig pénzügyi hasznot húzhatsz az évből, mivel a Yin Fém a Tűz napon születettek gazdagság eleme, a Föld (Bivaly) a Fa napon születetteké.

2021-ben, csakúgy, mint 2020-ban, kritikus fontosságú, hogy belső örömöt ápold, hogy ezzel inspiráld a Tűz elemet. A Tűz társul a szívhez, örömhöz, optimizmushoz. Ez az az elem, mely hozzájárul ahhoz, hogy a Fém elem hasznot tudjon hajtani neked, és létrehozza a Föld elemet, aminek a segítségével az elméd középpontjában maradhatsz. Egy erős és nyitott szív segíthet legyőzni a bánatot és a pesszimizmust, ami még mindig domináns ebben az évben. Ha teheted, napozz, végezz örömteli tevékenységeket, süssél nyílt tűzön ételeket, és keresd a vidám, optimista emberek társaságát!

 Gazdaság

A 2021-es év kedvez a Tűz és a Fa elemhez tartozó ágazatoknak, mert a Jin Fém elem a Tűz elem ún. „pénz” eleme, a Fa elem pedig a Föld elemé (Bivaly). Így ezek nagyon jól jövedelmezhetőek lehetnek. Tűz elemű az oktatás, felsőoktatás, könyvtár, étterem, pénzügy, tőzsde, energia ipar, elektronika, elektromosság, állatokkal kapcsolatos szakmák, minden olyan terület, ahol kemencét használnak, és az olyan munkák, ahol az intellektus a fontos. A Tűz elemhez kötődik a levegő elem is, ami fellendítheti a légi forgalmat, az űrkutatást is. A Fa ágazatokhoz tartozik az építészet, tervezés, bútor ipar, textil ipar, ruha ipar, divat, papírgyártás, minden, ami ellátással kapcsolatos, mint kórház, óvoda, étterem, kávézó stb.

A Fém szektorok is produktívak lehetnek, de kevésbé jövedelmezőek. Ilyenek a fémekkel foglalkozó iparágak, ékszerészek, becslők, autószerelők, szervező tevékenységek, kommunikáció, hardverekkel kapcsolatos iparágak, kozmetika, bőrrel kapcsolatos szakmák.

A Víz és Föld ágazatoknak kevésbé kedvez az év, lassú növekedésre számíthatnak. A Víz szektorok jelentős konkurenciára is számíthatnak az évben. Ilyenek a folyékony dologgal kapcsolatos területek, mint a hajózás, benzin, festék, ital stb…, a szellemi, spirituális dolgok, posta, hírközlés, hirdetés, bank szektor, zene, irodalom. A Föld elemű ágazatok  körébe tartozik a földművelés, mezőgazdaság, építő ipar, kivitelezés, ingatlan-kereskedelem, hi-tech, kerámia, tégla előállítása, kereskedelme, a kényelmet, biztonságot nyújtó szolgáltatások.