Karácsonyi és Új Évi Feng Shui

1. Takarítás, selejtezés, tervezés

Miről szól az év vége, az új év kezdete? Sokan elgondolkodunk arról, milyen tapasztalatokat

szereztünk az elmúlt évben, milyen eredményeket értünk el. Új terveket szövünk a következő évre, kitűzzük az elérendő céljainkat, netán új évi fogadalmat teszünk. Hogyan tehetjük ezt még hatékonyabbá a Feng Shui segítségével? Először is, kezdjük a selejtezéssel. Szabaduljunk meg minden olyan holmitól a lakásban, amelyek csak „porfogók”, amiket jó ideje őrizgetünk, mondván, „jó lesz még valamire”, de mégsem használjuk őket. Selejtezzük ki a már nem használt ruháinkat, tárgyainkat. Ezzel az elengedéssel utat nyitunk az új dolgok befogadásának. A selejtezést kövesse takarítás. Tisztuljunk meg kívül és belül. Ezután következhet a célok kitűzése. Legjobb, ha írunk új évi kívánságlistát, feltekerjük, és egy piros zsinórral rákötjük egy elefánt ormányára, és az Észak-nyugati területre, a Segítők területére helyezzük. Még hatékonyabb, ha egy szivárványkristályt is elhelyezünk nem messze tőle ablakba vagy fényforrás alá. Ez segíti a céljaink megvalósulását.

2. Bejárat feldíszítése

Bejárati ajtónk a lakásunk „szája”. Ezen keresztül jövünk be a házba nem csak mi, hanem a lehetőségeink is. Tegyük a bejáratunkat hívogatóvá, hangulatossá, hogy az életenergia (csí) szabadon áramolhasson. Egy szép, életerős növény a bejárathoz, egy szép ajtódísz, hangulatvilágítás… Mindez ünnepi hangulatot teremt, és „üdvözli” a csí-t.

 

  3. Lakásunk díszbe öltöztetése

A szeretet ünnepén öltöztessük díszbe lakásunkat és lelkünket. Használjuk bátran az Öt őselemet! Például helyezzünk el fenyőágakat, zöld növényeket a lakásban (Fa elem). Égessünk gyertyát, helyezzünk el égősorokat (Tűz elem), párologtassunk (Víz elem), tegyünk ki sárga, barna vagy kerámia díszt (Föld elem), akasszunk ki kerek gömb díszeket (Fém elem). De arra azért figyeljünk, hogy lakásunk ne váljon túlzottan giccsessé. Igyekezzünk harmonikus otthoni légkört kialakítani.

4. Karácsonyfa megfelelő helyének kiválasztása

Alapszabályok

  • Figyeljünk arra, hogy a karácsonyfát ne tegyük a csí útjába, azaz ne tegyük útba, ne legyen kellemetlen a kerülgetése.
  • Ha át kell egy kicsit rendezni a szobát ahhoz, hogy a fát elhelyezzük, akkor ügyeljünk arra, hogy az áttolt bútorok se legyenek útban.
  • A nappaliban a kanapé lehetőleg ne legyen háttal a szoba ajtajának, mert az kényelmetlen az ott ülőknek, lefárasztja őket.
  • A karácsonyfa alatt mindig legyen friss víz.
  • Ne tegyük a fát túl közel a fűtőtesthez.

Melyik életterületre tegyük a fát és milyen díszeket használjunk?

Ha rendelkezel házhoroszkóppal, akkor lásd lejjebb, a „Házhoroszkóp ismeretében” című részt.

A karácsonyfa természeténél fogva jelentős Fa elemű, de rendelkezik Tűz elemmel is háromszög formája és a rajta lévő fények miatt. Próbáljuk meg a karácsonyfánkat olyan életterületekre helyezni, ami Fa vagy Tűz elemű. Fa elemű terület a Kelet (Egészség és család) és a Dél-kelet (Gazdagság, siker), Tűz elemű pedig a Dél (Hír és hírnév).

Lehetőség szerint ne helyezzük a karácsonyfát Északra, a Karrier területre, mert itt a Víz elemet jelentősen gyengíti a Fa. Ha csak ide tudjuk tenni fánkat, akkor igyekezzünk üvegből készült díszeket vagy sötét és fehér, ezüst, arany, lila színű díszeket, terítőt használni, hogy a Víz és Fém elemmel ellensúlyozzuk a Fát és erősítsük a Vizet.

A Fém elemű Nyugati (Kreativitás, gyerek) és Észak-nyugati (Segítőkész emberek, utazás) területen elhelyezett karácsonyfa esetén ajánlott a Fém elemű fehér fény, fehér, ezüst, arany, lila, fém és kerek díszek, valamint Föld elemű kerámia, sárga, barna díszek használata, hogy az említett területeket erősítsük.

Az Észak-keleti (Önművelés, tudás) és a Dél-nyugati (Párkapcsolat szerelem) területek a Föld elemhez tartoznak. A Fa kiszívja a Földet, így gyengíti ezeket a területeket. Ha a fát mégis ide tesszük, akkor vigyünk be minél több Tűz és Föld elemet, így sok fényt, piros, bordó, pink, illetve sárga, barna, kerámia díszeket.

A ház középpontjában felállított karácsonyfa jótékony hatással van a családi harmóniára. Legjobb, ha Föld elemet viszünk be erre a területre, így sárga, barna, kerámia díszeket, fényeket, de erősítően hat a Tűz elem is, így a piros, bordó, pink, rózsaszín, élénk narancssárga díszek, fények.

Házhoroszkóp ismeretében

A házhoroszkóp ismeretében, ha megtehetjük, helyezzük a karácsonyfát jó vízcsillagba (8-as – jelen gazdagság, 9-es – jövő gazdagság, 1-es távoli jövő gazdagság), mert a karácsonyfán mozgó fények, csillagszórók stb… aktivizálják az adott terület energiáját.

Amennyiben nem olyanok az adottságaink, hogy jó vízcsillagba tudnánk tenni a karácsonyfánkat, úgy törekedjünk a következőkre: