Feng Shui

Története

A Feng Shui egy 6000 éves múlttal rendelkező ősi kínai tudomány, jelentése szél és víz. Ez onnan ered, hogy régen az ember élete a föld termékenységétől függött, legfőképp a víztől és a napsütéstől, így elkezdték kutatni, hogyan tudják kihasználni a természet adta adottságokat. Céljuk, hogy életterük, gazdálkodásuk helyszínének megválasztásával megteremtsék az összhangot az Ég, a Föld és az Ember között. Megkeresték azokat a helyeket, ahol az energia (csí) harmóniában volt, és kedvezően hatott rájuk. Kezdetben a Feng Shui módszerek a csillagászatot vették alapul, majd i.e. 3000 körül megjelent az iránytű használata is. A Feng Shui tudománya évszázadokon át szájhagyomány útján terjedt, később pedig titkossá vált, és a császári dinasztiák alkalmaztak hatalmuk fenntartására.

A XX. század során a Feng Shui Nyugat-Európában is elterjedt. Itt mára az adottságok miatt némiképp módosult a térrendezés elve, hiszen már kialakult települések, házak, utcák vannak, ezek elrendezésébe nincs beleszólásunk. A csí harmonizálása a lakhely/munkahely belső terének, illetve a külső környezetnek az energetizálásával történik. A harmonikus életenergia-áramlás által megvalósulhat az emberek életében egy magasabb életminőség, harmónia, bőség. A Feng Shui nem változtatja meg az emberek sorsát, de képes arra, hogy fokozza életükben a pozitív energiákat és enyhítse a kedvezőtlen hatásokat.

Módszerek

Forma Iskola

Ez a legrégibb irányzat. Főként a fizikai környezet és a lakhely közötti összefüggéseket veszi alapul. E szerint az elmélet szerint a tökéletes otthon elhelyezkedése függ a „négy mennyei lény” harmonikus jelenlététől, és egy fotelre hasonlít: hátulról hegy védelmezi (Fekete Teknős). A házból kifelé tekintve jobbra és balra domb helyezkedik el (Fehér Tigris és Zöld Sárkány), amelyek közül az utóbbi kicsit magasabb. A ház előtt tágas, nyitott tér van, ami összegyűjti a csít, és előnyös, ha folydogál előtte lassú sodrású folyó is (Fekete Kígyó). A folyó előtt alacsony domb van, melyre a házból rálátunk (Vörös Főnix). Ezek a terepviszonyok megvalósíthatóak a környező épületek, illetve növények (fák, bokrok) figyelembevételével is.

 

 BHS Iskola

Rövid múltra visszatekintő, kb. 15 éves, leegyszerűsített Feng Shui módszer, mely igen nagy népszerűségnek örvend. Az Iskola a tájolás mellőzésével, egyszerűen a bejárati ajtó helyzetéből kiindulva határozza meg a különböző életterületek helyét.

                                                                                               BEJÁRAT

Iránytű Iskola

Több, mint kétezer éves múltra visszatekintő módszer. Fő segédeszköze az iránytű. Az Iskola nyolc irányt különböztet meg, melyek tartalmazzák az Öt Őselem energiamintázatát, és kapcsolódnak hozzájuk különböző színek, életterületek, a I Ching nyolc trigramja, valamint Gua számok is.

Az Iránytű Iskola szerint az egyes irányok különböző módon hatnak az emberre. Megkülönböztethetünk négy jó és négy rossz irányt. Így egy háznak, lakásnak is van négy jó és négy rossz iránya, a bejárati ajtó irányától függően. Az, hogy melyik lakásnak melyek a kedvező és kedvezőtlen irányai, az attól függ, hogyan hatnak az őselemek a bejárati ajtó irányára (lásd öt őselem cikluskörei).  De nem csak a háznak, az egyénnek is van személyre szabottan négy jó és négy rossz iránya, mely az illető születési idejéből derül ki. Ezek ismeretében határozza meg a Feng Shui, hogy egy adott ember hogyan alakítsa ki otthonát.

Repülő csillag Iskola

A Repülő csillag Iskola különlegessége, hogy a tér és az idő összefüggésében vizsgálja a környezet és az ember kapcsolatát. Ez a legösszetettebb és leghatékonyabb Feng Shui módszer. E szerint az épületnek is „lelke” van, élőnek tekinthető. Az épület korának és tájolásának a figyelembevételével elkészíthető a ház energiatérképe, horoszkópja, ami alapján meghatározható, hogy a csí hogyan hat az ott élőkre egy adott időszakban.

Megkülönböztetünk 9, egymás után 20 évenként váltakozó korszakot. Minden korszakban van három jó csillag, és ezek 20 évente továbbvándorolnak, tehát egy másik korszakban más lesz a jó csillag. Most, 2004-2024 között, a 8-as Kort éljük, melyben jó csillag a 8-as (jelen gazdagság), a 9-es (közeljövő gazdagság), 1-es (távoli jövő gazdagság).

Fontos tudni, hogy megkülönböztetünk Vízcsillagokat és Hegycsillagokat. A vízcsillag felelős az anyagi jólétért, a lehetőségek áramlásáért, sikerekért, míg a hegycsillag az emberi harmóniáért, egészségért. A hálószobában mindig a hegycsillag aktív, a közös helyiségekben pedig a vízcsillag. Jó, ha egy ember jó hegycsillagban alszik, és a nappaliban, étkezőben jó vízcsillagban ül. Előnyös, ha a mellékhelyiségek, konyha rossz csillagban vannak, mert ezek energianyelő helyek, és ha jó csillagban lennének, „kiszívnák” a pénzt, a lehetőségeket.

Az alapképleten felül vannak évente, havonta, sőt naponta berepülő csillagok is. Ezek erősíthetik vagy gyengíthetik az adott területeken uralkodó csillagokat.

.