Feng Shui tippek a covid időszakra

Az újabb lezárásoknak köszönhetően az otthonunk területe még meghatározóbbá vált. Kényszerszerűen nőtt az otthon töltött időnk, kevesebbet mozdulunk ki. A gyermekek otthonról tanulnak, aki teheti, home office-ban dolgozik, vagy szerencsétlenebb esetben a munkája szünetel, és azért kényszerül otthon lenni. Az otthonlét van, akinek áldás, van, akinek átok, attól függően mennyire van rendben az otthona, azaz az élete – mivel az otthonunk a nem más, mint a saját belső kivetülésünk.

Az elmúlt egy évben a kimutatások szerint jelentősebb összegeket költöttek az emberek az otthonunk szépítgetésére, javítgatására, mint általában. Sokan barkácsolással, régen halogatott kisebb munkálatokkal, átalakítgatásokkal, kertrendezéssel/balkonkert kialakításával próbálták ösztönösen még harmonikusabbá tenni a lakóhelyüket, hogy még jobban érezzék magukat. 

Akinek a Feng Shui-ja rendben van, az alapvetően jól érzi magát az otthonában, meg tud pihenni, fel tud töltődni. Az ember ilyenkor azt érzi még a kényszer bezártság ellenére is, hogy jó érzés haza térni a biztonságos kis fészekbe. Ugyanakkor nagyon megnehezíti az otthonlét lelkileg azoknak az életét, akiknek a Feng Shui-ja nem teljesen harmonikus, hiszen ez esetben ez a diszharmónia sugárzik feléjük a nap nagy részében. 

Ha harmóniát érzel, akkor nincs dolgod. Ha azt érzed, hogy nem szeretsz otthon lenni, feszült vagy, rossz érzésed van, akkor viszont két dolgot érdemes górcső alá venned:

  1. Próbálj leülni a lakásod minden egyes helyiségében, és figyeld az érzeteidet! Van-e ott valami, ami nem tetszik? Esetleg van kiálló él, szekrénysarok valahol, ami fenyegetően rád mutat? Netán a helyiség túl sötét? Nem tetszik valaminek a színe? Rendetlenség van? Ha sikerül rájönnöd, hogy a rossz érzésedet mi okozza, már előtted is a lehetőség, hogy változtass! Ha túl sötét van, helyezz oda lámpát, fényfüzért! Ha kell, tegyél rendet vagy takaríts ki! Az élek elé pedig tegyél pl. növényt. 
  2. Ha beazonosítottad azokat a részeket a lakásban, amelyeket nem érzel harmonikusnak, akkor vedd elő a mobilodat, keresd meg rajta az iránytűt, állj nagyjából a lakásod közepéhez, és nézd meg, milyen irányban van az a helyiség, ahol a problémát érzékelted. Ez jegyezd fel magadnak. Minden irányhoz kapcsolódik a Feng Shui szerint egy életterület. Amelyik irányban valamilyen diszharmónia van, rendszerint az élet ahhoz kapcsolódó aspektusában is az van. Érdemes tehát elgondolkodni ezen is, és feltenned magadnak a kérdést, hogy azon a területen mi nem stimmel, és mit tudsz tenni, hogy a helyzet javuljon. Természetesen ha úgy érzed, hogy minden stimmel, ne keress problémát. 

É: karrier, emberi kapcsolatok

ÉK: önművelés, tudás, tanulás, önismeret

K: egészség, családi kapcsolatok

DK: anyagiak, siker

D: népszerűség, hírnév, társasági élet

DNY: párkapcsolat, szerelem

NY: kreativitás, gyermekekkel való kapcsolat – ha van

ÉNY: Segítőkész emberek, segítség (és utazás, de ez utóbbi nyilván most a covid miatt senkinek sem megy)