Öt Őselem a mindennapjainkban

Az Öt Őselem mindenhol megtalálható körülöttünk – még ha nem is feltétlenül vagyunk ennek tudatában. Az alábbi példákon keresztül te is fel fogod tudni fedezni ezeket a saját környezetedben.

Az elemeket színek, formák és anyagok szerint határozhatjuk meg. Ezek alapján egy adott tárgy akár több elemet is magába foglalhat.

1. Fa elem: zöld, világoskék színek, hosszúkás formák, csíkos, virágos minták, fa anyagú tárgyak, növény, növényt ábrázoló kép

2. Tűz elem: pirosas árnyalatú színek, csúcsos formák, állati eredetű tárgyak, gyertyák, állatot ábrázoló képek

3. Föld elem: sárga, barna színek, téglalap és négyzet alakú formák, kockás minta, kerámia tárgyak, földet, sivatagot ábrázoló képek

4. Fém elem: fehér, szürke, arany színek, kerek formák, pöttyös minta, fém tárgyak, ásványok

5. Víz elem: sötétkék, fekete színek, szabálytalan formák, üveg tárgyak, vizet ábrázoló képek

Nézzük egy konkrét példán keresztül:

Ebben a hálószobában a bordó fal, függöny és a bordó párnák Tűz eleműek.

A fehér fal, a mennyezet, az ágytakaró, a fehér kaspók és az olvasó lámpák Fém eleműek.

A növények a Fa elemhez tartoznak.

A fali kép alapvetően Víz elemű, mert szabálytalan formák jelennek meg rajta. Színében magába foglalja az összes elemet.

A padló és a bútorok színüket illetően Föld eleműek, anyagát tekintve Fa eleműek. A négyzet alakú minta a padlóban szintén a Föld elemet erősíti.

Egy másik példa:

nappali

Ebben a nappaliban a türkizkék fal, a fali képpel a Fa elemű.

A fehér fal, mennyezet, kanapé, szőnyeg, valamint a csillár – színe, formája és anyaga miatt is – a Fém elemet képviseli. A bőr kanapé anyagát tekintve Tűz elemű.

Az asztal színe szerint Víz elemű, anyagában Fa elemet hordoz. Az üvegfelület is a Víz elemet erősíti a szobában.

A fal menti vázák közül a fehér Fém elemű a színe alapján, a két fekete pedig Víz elemű. Mivel porcelánból vannak, így megjelenik bennük a Föld elem is. Formájuk alapján viszont Fa eleműek.

Az álló lámpa Fém elemű az anyaga és a boltíves hajlása miatt. A lámpa fehér alja Fém elemet is hordoz, formája pedig Fa elemet.

Ami a párnákat illeti: színük alapján a türkizkék és a zöld párnák Fa eleműek, a feketék Víz eleműek, a fehérek részben Fém eleműek, a mintázatuk miatt viszont Fa eleműek is egyben.

A padló színét illetően Föld elemű, anyagát tekintve Fa, és a hosszúkás minta a padlóban szintén a Fa elemet erősíti.